Η 27η  Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος. Καθιερώθηκε, λοιπόν, να αποτίουμε διεθνώς φόρος τιμής στα θύματα, για να μπορέσουν οι επόμενες γενιές να αντιληφθούν το μέγεθος της φρικαλεότητας.

Με αφορμή την 27η Ιανουαρίου προβλήθηκε στους μαθητές μας η ταινία  ‘Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα’, η πλοκή της οποίας εκτυλίσσεται στο Άουσβιτς  προβάλλοντας εικόνες υποσιτισμένων, ασθενικών και αποσκελετωμένων ανθρώπων που βίωσαν τραγικό τέλος. Το αποτύπωμά της στους μαθητές  ήταν έντονο.

Επιπλέον, έγινε ειδική αναφορά στη Σφαγή των Καλαβρύτων ή και Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, το 1943. Η κωμόπολη των Καλαβρύτων καταστράφηκε ολοσχερώς και εκτελέστηκε ο ανδρικός πληθυσμός της.

Το μήνυμα για την 27η Ιανουαρίου ήταν  να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές μας πως ο ναζισμός, ο φασισμός και οι ακρότητες έχουν πολλά πρόσωπα και δυστυχώς επανεμφανίζονται στον ρου της ιστορίας. Ο σεβασμός στον άνθρωπο είναι ο μόνος δρόμος, για να μην επαναληφθούν θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας.

 

‘‘Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας.’’   Μάνος Χατζιδάκις

27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος