Κάθε χρόνο, στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, γιορτάζουμε την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», τιμώντας την πλούσια κληρονομιά της στον πολιτισμό και την ιστορία. Η ελληνική γλώσσα, με μια παρουσία που υπερβαίνει τα 3.600 χρόνια γραπτής ιστορίας, αποτελεί την μακροβιότερη ζωντανή ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Μια γλώσσα, η οποία επηρέασε ποικιλοτρόπως την πολιτική, φιλοσοφική, λογοτεχνική και επιστημονική σκέψη ανά τους αιώνες και άφησε το δικό της στίγμα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε, πως η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», ξεκίνησε απο πρωτοβουλία ελληνικών κοινοτήτων του Μιλάνο

Για τον λόγο αυτό, η Mole Antonelliana, το εμβληματικότερο κτληριο στο Τορίνο της Ιταλίας, ντύθηκε με τα χρώματα της γαλανόλευκης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, σήμερα 9 Φεβρουαρίου. Όλη η πόλη του Τορίνο για τρεις μέρες ζει σε ελληνικούς ρυθμούς και μαθαίνει ελληνικά. Παράλληλα, στην κορυφή του εμβληματικού αυτού μνημείου προβάλλεται το ελληνικό γράμμα «π», συμβολίζοντας την προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην επιστήμη, τα μαθηματικά και την ανθρώπινη σκέψη.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχολείο μας υλοποίησε δράση με στόχο αφενός, την ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και αφετέρου, την ενεργητική εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών σε διαθεματική προσέγγιση ( Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Ξένες γλώσσες) . Ειδικότερα, μέσα από την ανάλυση ενός πολυτροπικού κειμένου με θέμα επίκαιρο και σχετικό με τα ενδιαφέροντα των μαθητών «΄Οψεις του προσωπείου» της κ.Δήμητρας Μήττα ,αναλύθηκαν η έννοια του προσωπείου και της μάσκας σε διάφορους τομείς ( ιστορία, θρησκεία, τέχνες, λαογραφία..) και δόθηκε αφορμή για περαιτέρω συζήτηση και εκπόνηση διερευνητικής εργασίας .

Η ελληνική γλώσσα, η γλώσσα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Καζαντζάκη και του Ελύτη, συνεχίζει να εμπνέει και να επηρεάζει τις νέες γενιές! Χρέος μας και αποστολή μας η ανάληψη πρωτοβουλιών που ενισχύουν και προάγουν την ομορφιά της ελληνικής γλώσσας και τη διάδοση των ανθρωπιστικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού!

Συγχαρητήρια στους μαθητές και μαθήτριες της Α΄και Β΄τάξης και στην καθηγήτρια Βίβιαν Αϊβαλή (εκπαιδευτικό Γαλλικής Γλώσσας) για τον σχεδιασμό της δράσης με την στήριξη της Διεύθυνσης του σχολείου.

Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας